Kraków- nie tylko zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to też sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rynek
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez imponujących artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy z reguły poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich mogą o wiele poprawniej zaznajomić Kraków i jego okolice.