Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu popularnych na całym globie. Dzisiaj posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić można jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że olśni ono głębią smaku i aromatu.