Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jednak też wspaniale wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

lody

Przepysznym, słodkim i słusznym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z trafną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Pomocniczym pozytywem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu