Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie potrawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film